CSS Image Button Css3Menu.com


Ons – geadopteerde – motto: Adopt, adept and improve (John Cleese in Monty Python – "Bank robber")

U bent hier nu helaas wat te laat voor een opdracht.
Want we zijn gestopt met filmen en monteren.

  In deze site 
Zoekveld laden ...
KVPM videoproducties

Tips & trucs / FAQ – omdat wij u graag (verder) helpen


vraagtekenuitroepteken Dus: hebt u een vraag op ons terrein, waar hier geen tip voor is? Stel die dan hier. Of via Twitter.

Wij beantwoorden hem, zo mogelijk, graag. Gratis. Gewoon, omdat het kan, omdat wij dat leuk vinden en omdat wij nog steeds erg van ons vak houden. U krijgt in ieder geval een reactie. En wie weet wordt uw vraag hier wel een tip/truc. Mooi interactief, niet :-)


De techniek bij uw video

Schokkerige beelden

Soms speelt een video perfect af op een computer, maar is het beeld op (sommige) tv's schokkerig.

Dan staat meestal de field order verkeert. Eerst maar de oplossing, daarna een toelichting.

De oplossing is om in uw montageprogramma de field order voor de hele video in te stellen op de juiste waarde. Dit kan vaak onder de optie clip properties, of iets dergelijks.

De juiste instelling is voor SD (Standard Definition) bottom field/lower field/even field first. Voor het 'gemak' is het bij HD (High Definition) precies andersom; daar is het top field/upper field/odd field first.

Het probleem is dus het grootst als u SD en HD beelden in één video moet combineren.

Stel u wilt wat (oude) SD beelden gebruiken in een video die verder uit HD beelden bestaat. Schrijf dan eerst de SD beelden als nieuwe file weg met de optie top field first. Die beelden importeert u dan in uw HD tijdlijn. Probleem opgelost :-)

Ter toelichting: uw computer werkt met frames (het hele beeld, waarvan er – bij PAL – 25 in een seconde zitten). De zogeheten progressive scan. Een deel van de tv's werkt interlaced. Daarbij wordt het frame in twee – halve – beelden van 1/50e seconde geknipt. De zogeheten fields. Eén met de even en één met de oneven beeldlijnen. Die twee fields worden dan als het ware in elkaar geschoven tot één frame.

Staat nu de field order verkeert dan krijgt de tv dus eerst het laatste beeld te verwerken en daarna het beeld van 1/50e seconde eerder. En dat geeft dus – zeker bij snelle (camera)bewegingen – een schokkerig beeld. Ook bij effecten, trouwens. Daarbij kunt u vaak tijdens de computermontage al zien dat het op tv mis gaat.

Terug naar uw vorige klik Terug naar boven

Te blauwe of te rode beelden

Dan hebt u met een verkeerde camerainstelling gefilmd. Buiten met de instelling kunstlicht (te blauw) of binnen, bij lamplicht, met de instelling daglicht (te rood).

De betere montageprogramma's kunnen dit achteraf corrigeren. Bij ons in Edius bijvoorbeeld met de optie Effect/VideoFilters/White Balance.

Kan uw programma dat niet? Neem dan contact met ons op. Wij krijgen uw te blauwe of te rode beelden meestal vrij eenvoudig op de juiste kleur. Hoeft u niet eens voor langs te komen. Kan gewoon via internet. Via WeTransfer.

Overigens: het best is om voor ieder shot of serie vlak na elkaar te maken shots handmatig te witten. Hoe dat moet staat vast in de gebruiksaanwijzing van uw camera.

Terug naar uw vorige klik Terug naar boven

Door ons aanbevolen montageprogramma

Wij 'doen het' met Edius Pro, van Grass Valley. En zijn daar heel erg tevreden over. Een heel praktisch en efficiënt programma. Edius opent niet te pas en te onpas voor – véél teveel – handelingen allerlei irritante aparte klapschermpjes. Want bij veel andere montageprogramma's blíjf je dat soort schermpjes dichtklappen. Zonde van de (dure) tijd!

Omdat het programma zo compact en goed in elkaar zit kan je er ook prima – mobiel – mee monteren op een laptop. Twee schermen zijn niet echt nodig.

Wij komen nog uit de tijd van de lineaire driemachine montage. En waren destijds een van de eersten die non lineair op de computer gingen monteren.

Met de eerste montageprogramma's vonden wij altijd dat de computer tussen ons en de footage (de ruwe videobeelden) in zat. Was irritant.

Bij de eerste voorloper van ons huidige programma kregen we voor het eerst weer het gevoel direct contact te hebben met het videomateriaal. En dat hebben gevoel we met de huidige versie nog steeds.

Terug naar uw vorige klik Terug naar boven

Mist u een tip? Stel hem dan gerust als uw vraag.

Op de volgende pagina: onze (thans afwezige) vacatures en stageplaatsen.

Hoe enorm jammer ook...
.. aan alles komt ooit een eind.


Hier gelukkig positief, wegens pensioen (ja, gehaald!). Voor u filmen en monteren was geweldig leuk. Veel (ook achter de schermen) kunnen en mogen zien, wat veel anderen niet zagen. Enorm van genoten.

Dat genieten gebeurt gelukkig nog steeds, maar dan nu anders.

Van/met heerlijke bos- en strand-wandelingen met de hond, muziek luisteren – en zelfs, na jaren, weer zelf spelen op de piano – en lezen. En ja, af en toe zelfs ook nog wel tv kijken; ook lineair :-)

Allemaal dingen waar nu inmiddels plezierig meer tijd voor is, die ook weer bijzonder aangenaam gevuld wordt. Met wat minder fysieke belasting dan bij het filmen, destijds. Is met name mijn rug erg blij mee. Mijn hond trouwens ook. Minder vaak (langdurig) alleen.

Afsluitend: héél erg bedankt voor uw aandacht en opdracht(en). Nog steeds blij mee. En dankbaar voor. Heel erg zelfs :-) Er blijft nog meer dan genoeg plezier over. Toch blijft een wat weemoedig gevoel dat het filmen voor nu en voor u gebeurd is.

Om in stijl af te sluiten,

Dag! Het gaat u goed, hoop ik van harte.

Meer over het einde van onze PEC Zwolle persco-video's cry

Directe link naar het archief van onze PEC video's. De allerlaatste:

PEC Zwolle - Sparta Rotterdam
Persconferentie; 26-09-2020


Belangrijk om vooraf te weten

Uw video moet laten zien wat de kijker van u wil weten. Niet meer en niet minder dan uw oplossing voor zijn probleem.

Meer hierover

Terzijde

© 1997 t/m © 2022 KVPM Videoproducties