CSS Image Button Css3Menu.com


Ons – geadopteerde – motto: Adopt, adept and improve (John Cleese in Monty Python – "Bank robber")

U bent hier nu helaas wat te laat voor een opdracht.
Want we zijn gestopt met filmen en monteren.

  In deze site 
Zoekveld laden ...
KVPM videoproducties

Hoe maken wij het, uw videoproductie?
– Mooi; en efficiënt

Lean and mean

Omdat u niet op onnodige kosten wilt worden gejaagd. Wij komen standaard niet met een crew van een regisseur, een cameraman, een geluidsman, een producent – en soms nóg meer.

Wij zetten alleen mensen in die écht nodig zijn. En dat zijn er vaak veel minder dan bij sommige collega's. (We vragen ons soms echt af wat die allemaal wel niet doen op een set.)

Zo is onze cameraman bij uw productie zelfregisserend. Dat kost u € 25 per uur meer. Maar het scheelt het extra – veel hogere – uurtarief van een aparte regisseur.

En u betaalt bijvoorbeeld niet voor een geluidsman als die niet echt nodig is. Hand-, speld- en/of grensvlakmicrofoons geven vaak een prima resultaat. Zonder geluidsman.

Dat scheelt dus ook weer in de kosten. Maar soms moet er inderdaad 'gehengeld' worden. En dát kan dan weer niet zonder geluidsman.

Het proces

Papierwerk...Bij het maken van uw videoproductie komt nogal wat kijken. Zoals het papierwerk. En natuurlijk de feitelijke productie: camera, montage en de regie daarover.

Papierwerk is bijvoorbeeld het maken van een treatment (vaak – niet geheel terecht – synopsis genoemd), scenario, storyboard, draaiboek, spotlist (wát staat wáár op de opname) en montagedraaiboek.

We proberen dat papierwerk zoveel mogelijk te beperken. Uiteraard wel in samenspraak met u.

Scheelt kosten en het maakt flexibeler – zie bij cinéma vérité).

All the way ...

De hele wegVoor u ook een heel efficiënt uitgangspunt.

Met 'all the way' bedoelen wij dat het inhoudelijke deel uw gehele traject bij ons in handen is van één persoon.

Het eerste oriënterende gesprek hebt u zo al met degene die ook de rest van uw productie gaat maken.

Dit heeft voor u een aantal duidelijke voordelen:

Kostenbesparing

Omdat het in- en extern overleg sterk vermindert.

De regisseur hoeft bijvoorbeeld niet aan de cameraman en de editor uit te leggen wat de bedoeling is en welke plaatjes hij wil hebben. Tijd- en dus geldwinst.

Ook bespaart u het overleg (=tijd!) tussen een regisseur én een scenarioschrijver én een producent én een cameraman én een editor. Ieder met zijn eigen uurtarief!

Vast aanspreekpunt

En dat scheelt u een hoop ergernis, tijd én geld.

Omdat uw vaste aanspreekpunt volledig op de hoogte is van alle zaken.

Zo hoeft u niet steeds hetzelfde uit te leggen.

Want dat is duur, vervelend en vermoeiend.

Geen miscommunicatie

Omdat er geen 'ruis op de lijn' is. Tijdens de opnames kent de cameraman/regisseur al uw bedoelingen met de productie. En alle achtergronden. Want hij heeft het gehele voortraject zelf doorlopen.

Ook heeft hij bij de opname de montage al in gedachten. Hij weet dus bij de montage waarom hij bepaalde opnames heeft gemaakt en welke de beste zijn om te gebruiken.

Miscommunicatie tussen de verschillende schakels in het proces is daardoor gewoon onmogelijk.

Dit alles komt uw kostenplaatje én uw eindproduct ten goede.

Onze voorkeur

Inleiding

Veel van onze voorkeuren hebben wij eigenlijk gewoon intuïtief, tijdens het werk. Teveel nadenken achter een camera is ook niet goed, hebben wij ontdekt.

Maar uit onze voorbeeld video's blijken onze voorkeuren vast wel.

Twee kunnen we in ieder geval hier onder woorden brengen: strak filmen en cinéma vérité.

Wilt u er meer? Om te kijken of onze uitgangspunten 'matchen'?

Vraagt u er dan gerust naar. Gaan wij erover nadenken. En komen zeker met een antwoord.

Strak filmen

Liefst van statief. Mooi kadreren. Horizon horizontaal. Mooie beeldcompositie. Goed licht. Zoveel mogelijk harde lassen; effecten alleen waar ze functioneel zijn. Kortom: liever NOS/BBC – dan BNN/MTV-stijl.

Maar als u van veel effecten houdt: we hébben ze wel. Héél veel zelfs. Ook kunnen we desgewenst best wel met de camera zwaaien. Want: u bent de klant. En wij zijn flexibel. Maar wij worden er altijd wel een beetje duizelig van.

En wees voorzichtig: u wilt toch het liefst dat uw kijker het verhaal van uw video onthoudt. Niet de effecten.

Liefst cinéma vérité

Stijl: cinéma véritéDat is: éérst filmen. En naar aanleiding van de beelden de eindmontage maken. Over die methode wordt verschillend gedacht, maar het bevalt ons – net zoals destijds bijvoorbeeld Bert Haanstra – vaak heel goed.

Het nadeel van een strak draaiboek blijkt wanneer je bij het filmen of monteren iets veel beters of mooiers ziet. En dat dan niet kan gebruiken, omdat het niet in het draaiboek staat. Dat willen we zoveel mogelijk voorkomen. Inflexibel.

Uiteraard moet je, voordat je begint te filmen, al wel een goed concept in je hoofd hebben. Anders wordt het chaos.

De techniek: digitaal (uiteraard, inmiddels)

Eén van de belangrijkste uitgangspunten van ons bedrijf: we leveren geen producties af waar we zelf kwalitatief niet achter staan.

Daarom gebruiken we bij de productie uitsluitend moderne digitale apparatuur. Zoals professionele, broadcast Sony ENG schoudercamera's. En native* computer montage-apparatuur.


* Native houdt in dat het signaal van de originele digitale opname niet eerst wordt geconverteerd. Ze gaan als de originele nullen en enen rechtstreeks de computer in. En er later weer uit, naar de master.


Uw voordeel bij digitaal

Flexibel

U kent het wel. U hebt een video laten maken. En dan wijzigt er iets. Nieuwe modellen. Nieuwere techniek. Of belangrijke mensen in de video werken niet meer voor u.

Door onze digitale montage kan uw video eenvoudig worden ge-updatet na zo'n wijziging. Doordat onze montage non lineair is kan dit nog snel – en dus voordelig – ook. We hoeven namelijk alléén de gewijzigde onderdelen aan te passen. De rest blijft onaangetast.

Ook kan onze videoproductie eenvoudig worden aangepast aan verschillende – bijvoorbeeld lokale – omstandigheden. Zo neemt u bijvoorbeeld in uw beursvideo relatief goedkoop lokale beelden op. Dat verkleint de afstand tot de (potentiële) klant.

Geen kwaliteitsverlies

Vroeger was er met analoge tape altijd kwaliteitsverlies; het zgn. generatieverlies. Een kopie van een analoge band was altijd slechter dan het origineel. En bij analoog monteren was er altijd sprake van het verlies van minimaal één generatie: van de originele tape naar de master. Bij drie machine montage (nodig voor effecten) was er al een twee generatie verlies.

Onze digitale opname en montage heeft daar geen last van.

Want wij monteren native. Daardoor is de master van exact dezelfde kwaliteit als de originele opname.

Tegenwoordig is dat geen uitzondering meer. Maar wij waren destijds wel een van de eersten. Vandaar dat dit nog steeds op de site staat :-)

Zo krijgt u maximale kwaliteit voor minimale kosten.

Op de volgende pagina: het antwoord op de vraag wat onze videoproducties globaal kosten.

Hoe enorm jammer ook...
.. aan alles komt ooit een eind.


Hier gelukkig positief, wegens pensioen (ja, gehaald!). Voor u filmen en monteren was geweldig leuk. Veel (ook achter de schermen) kunnen en mogen zien, wat veel anderen niet zagen. Enorm van genoten.

Dat genieten gebeurt gelukkig nog steeds, maar dan nu anders.

Van/met heerlijke bos- en strand-wandelingen met de hond, muziek luisteren – en zelfs, na jaren, weer zelf spelen op de piano – en lezen. En ja, af en toe zelfs ook nog wel tv kijken; ook lineair :-)

Allemaal dingen waar nu inmiddels plezierig meer tijd voor is, die ook weer bijzonder aangenaam gevuld wordt. Met wat minder fysieke belasting dan bij het filmen, destijds. Is met name mijn rug erg blij mee. Mijn hond trouwens ook. Minder vaak (langdurig) alleen.

Afsluitend: héél erg bedankt voor uw aandacht en opdracht(en). Nog steeds blij mee. En dankbaar voor. Heel erg zelfs :-) Er blijft nog meer dan genoeg plezier over. Toch blijft een wat weemoedig gevoel dat het filmen voor u gebeurt is.

Om in stijl af te sluiten,

Dag! Het gaat u goed, hoop ik van harte.

Meer over het einde van onze PEC Zwolle persco-video's cry

Directe link naar het archief van onze PEC video's. De allerlaatste:

PEC Zwolle - Sparta Rotterdam
Persconferentie; 26-09-2020


Belangrijk om vooraf te weten

Uw video moet laten zien wat de kijker van u wil weten. Niet meer en niet minder dan uw oplossing voor zijn probleem.

Meer hierover

Terzijde

© 1997 t/m © 2022 KVPM Videoproducties